Sep 24, 2019

Nikos Deja Vu - Η δολοφονία του Νικηφόρου B’ Φωκά

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Νικηφόρου B’ Φωκά (του γνωστότερου στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία με το παρατσούκλι "ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών"), στις 11 Δεκεμβρίου του 969.
Ο Νικηφόρος Φωκάς ήταν ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου και ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

"Τους νίκησες όλους, εκτός από μια γυναίκα" γράφει στον τάφο του Έλληνα πολέμαρχου που έμεινε στην Ιστορία ένα σκαλί παρακάτω απο τον Βασίλειο Β' τον Βουλγαροκτόνο, που ήταν τότε νήπιο και συγγενής του πρώτου βαθμού. Η επιγραφή στον τάφο του συμπυκνώνει σε μια μόνο πρόταση, την ένδοξη ζωή του και το άδοξο τέλος του. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε το 969 μέσα στο παλάτι, την ώρα που κοιμόταν. Τη συνωμοσία για τον φόνο του είχε οργανώσει η σύζυγός του, η Θεοφανώ, μαζί με τον γοητευτικότατο εραστή της, ανιψιό του Νικηφόρου Φωκά και μετέπειτα αυτοκράτορα, τον Ιωάννη Τσιμισκή...

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το καλά οργανωμένο σχέδιο της Θεοφανούς είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή τα ξημερώματα της 10ης προς 11η Δεκεμβρίου του 969.
Οι συνωμότες βρίσκονταν από το απόγευμα στα ανάκτορα. Με τη βοήθεια της αυτοκράτειρας, πέρασαν στον γυναικωνίτη, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και κρυμμένα τα όπλα τους μέσα σε αυτά.
Όμως αυτή η κινητικότητα στο παλάτι έβαλε σε υποψίες τον Νικηφόρο, ο οποίος διέταξε να γίνουν έρευνες. Δυστυχώς για εκείνον, την έρευνα ανέλαβε ο έμπιστος αρχιευνούχος του παλατιού, που απεδείχθη προδότης. Είχε ταχθεί με το μέρος της Θεοφανούς, και ενημέρωσε ψευδώς τον αυτοκράτορα ότι όλα ήταν εντάξει και τίποτα δεν συμβαίνει..
Η κρίσιμη ώρα πλησίαζε. Όλα ήταν έτοιμα και οι συνωμότες περίμεναν την ώρα για να δράαουν. Όμως υπήρχε και κάτι που δεν γνώριζαν
Ο Νικηφόρος πάντα κοιμόταν στο πάτωμα, σε μια γωνία του μεγάλου δωματίου του πάνω σε μιά προβιά. Ήταν μια συνήθεια που είχε αποκτήσει, στον στρατό.
Όταν οι συνεργοί της αυτοκράτειρας μπήκαν στο δωμάτιο του και είδαν άδειο το κρεβάτι του, σάστισαν. Πίστεψαν ότι ο αυτοκράτορας είχε μάθει το σχέδιό τους και τους είχε στήσει παγίδα..Τότε πανικοβλήθκαν και γύρισαν να φύγουν. Εδώ είναι που σώζει το σχέδιο της Θεοφανούς ακόμη μιά φορά ο προδότης αρχιευνούχος, που τους υπέδειξε το μέρος που κοιμάται ο Φωκάς.
Οι δολοφόνοι εντοπίζουν τον Νικηφόρο.
Τον πλησίασαν και ένας από αυτούς, ο ταξίαρχος Λέων Βαλάντης, προσπάθησε να του κόψει το λαιμό με το ξίφος του, αλλά ο Νικηφόρος ξύπνησε, αντέδρασε κι έτσι το χτύπημα τον βρήκε στο πρόσωπο. Βαρύτατα τραυματισμένος και αιμόφυρτος προσπάθησε να ξεφύγει και να οπλιστεί, όμως πριν προλάβει να πιάσει το περίφημο κυρτό ξίφος του, ο Ιωάννης και ένας από τους συνεργούς του του έδωσαν 2 θανατηφόρα χτυπήματα.
Ο Νικηφόρος έπεσε νεκρός...
Τότε οι συνωμότες του έκοψαν το κεφάλι και το σώμα του το πέταξαν απο το παράθυρο. Το κεφάλι του το κράτησε ο Ιωάννης Τσιμισκής σαν τρόπαιο, για να το δείξει στην ερωμένη του Θεοφανώ, ότι η αποστολή εξετελέσθη επιτυχώς.
Όταν η προσωπική φρουρά του Φωκά έφτασε στον τόπο του εγκλήματος, ήταν ήδη αργά. Οι συνωμότες δολοφόνοι είχαν γίνει άφαντοι
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, οι υποστηρικτές του Ιωάννη Τσιμισκή, και δολοφόνου εραστή, βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας υπέρ του και ονομάζοντας τον ως το νέο αυτοκράτορα. Η "επιθυμία" τους φυσικά έγινε πράξη, καθώς ήταν μέρος του διαβολιικού σχεδίου της Θεοφανούς...
Έτσι, ο Ιωάννης Τσιμισκής, μέσα σε μιά νύχτα απαλλάχτηκε απο τον σύζυγο της ερωμένης του, κατέλαβε τον θρόνο και έγινε ο νέος αυτοκράτορας, χάρη σ' αυτήν την σατανική γυναίκα και "αγαπημένη" σύζυγο του Φωκά, την Θεοφανώ που είχε οργανώσει αριστοτεχνικά τα πάντα..

"Τους νίκησες όλους, εκτός από μια γυναίκα" έγραψαν στον τάφο του, όμως αυτή δεν ήταν γυναίκα Νικηφόρε, αλλά ο ίδιος ο διάβολος...

Ιστορικό Υστερόγραφο:
Το τέλος του Ιωάννη Τσιμισκή, ασχέτως άν η ιστορία τον κατατάσσει στους καλούς και άξιους Βυζαντινούς αυτοκράτορες, ήταν αντίστοιχο με την προδοσία και την δολοφονία που διέπραξε. Πέθανε με φρικτούς πόνους απο δηλητήριο, που του έριξαν ή στο φαγητό του ή στο ποτό του κάποιοι άλλοι. Όμως αυτό θα είναι θέμα για κάποιο άλλο άρθρο μου, προσεχώς...

Nikos Deja Vu
n1999k.blogspot.com

No comments:

Post a Comment