Επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», κατόρθωσε με αποφασιστικές κινήσεις να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.
42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα, η οποία μετά την ζοφερή επταετή χούντα των συνταγματαρχών που την άφησε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία. Όταν, τον Ιούλιο του 1974, ξέσπασε η μεγάλη εθνική κρίση με αφετηρία την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να συγκροτήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Χιλιάδες κόσμου με αναστάσιμες λαμπάδες στα χέρια και την ιαχή “Έρχεται, έρχεται” τον αναμένουν και του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή. Η υποδοχή Καραμανλή, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στους δρόμους, αποτελεί το λαϊκό ξέσπασμα μετά την επτάχρονη δικτατορία, αλλά και την εισβολή και την τραγωδία της Κύπρου.
Στις 25 Ιουλίου 1974
ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον
ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν
πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες.
Παράλληλα στη Γενεύη άρχισαν την ίδια ημέρα οι
ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση
της κρίσης στο Κυπριακό. Αρχηγός της ελληνικής
αντιπροσωπείας ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και
υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος.
Στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη επήλθε συμφωνία για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο αλλά και την αναγνώριση ύπαρξης δύο χωριστών διοικήσεων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.
Ωστόσο στις 14 Αυγούστου τα τουρκικά στρατεύματα προχώρησαν στον Αττίλα 2 καταλαμβάνοντας τελικά το 38% περίπου της Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατήγγειλε την Τουρκία και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Στις 15 Αυγούστου σε
νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό δήλωσε ότι «η
ένοπλος αντιμετώπισις των Τούρκων εις Κύπρον καθίστατο
αδύνατος και λόγω αποστάσεως και λόγω των γνωστών
τετελεσμένων γεγονότων». Η κατάπαυση του πυρός στην
Κύπρο έγινε στις 18.00 της 16ης Αυγούστου 1974.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατάφεραν τότε να
θεμελιώσουν το πληρέστερο, από όσα προηγήθηκαν,
πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης “Εθνικής Ενότητας” και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κυπριακής τραγωδίας, νομιμοποιήθηκαν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί, περιλαμβανομένου του Κ.Κ.Ε., που βρισκόταν εκτός νόμου από το 1947, προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη της Εʼ Αναθεωρητικής Βουλής, και αποφασίστηκε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον οριστικό προσδιορισμό της μορφής του πολιτεύματος.
24 Ιουλίου 1974: Φωτογραφίες!
Σχηματίζει κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας».
Η Δημοκρατία αποκαθίσταται. Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974. Το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η ορκωμοσία του Κ. Καραμανλή
24 Ιουλίου 1974. Ο Μίκης Θεοδωράκης επιστρέφει από το Παρίσι. Στο αεροδρόμιο τον περιμένουν οι γονείς του, Ασπασία και Γιώργος.Η Μελίνα Μερκούρη επιστρέφει στην Ελλάδα δυο μέρες μετά την πτώση της δικτατορίας. Πλήθος φίλων την υποδέχεται στο αεροδρόμιο. Εγκαθίσταται μόνιμα στη χώρα και ασχολείται ενεργά με την πολιτική.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου (16.8.1974). Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Kινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη».
Ο Χ. Φλωράκης επιστρέφει στην Ελλάδα, στις 24/8/1974
Nikos Deja Vu
n1999k.blogspot.com