Dec 26, 2010

Nikos Deja Vu - Θανάσης Λερούνης - Επιτέλους ελεύθερος!

Θανάσης Λερούνης

Επιτέλους ελεύθερος!

Ο Θανάσης Λερούνης, ο Έλληνας εκπαιδευτικός που από τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν όμηρος των Αφγανών Ταλιμπάν, βρίσκεται πλέον σώος και αβλαβής στην Πακιστανική πόλη Τσιτράλ. Η απελευθέρωση του Λερούνη είναι από τα πιο χαρμόσυνα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Και αξίζουν συγχαρητήρια οι Ελληνικές και Πακιστανικές αρχές για τις συντονισμένες – όπως εκτιμώ – προσπάθειές τους, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία.

Ο Θανάσης, που απήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 από το πολιτιστικό κέντρο Καλασαντούρ, στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, κατέληξε όμηρος των Ταλιμπάν του Νουριστάν, μια από τις πιο δύσβατες επαρχίες του Αφγανιστάν, όπου οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πολλές από τις βάσεις τους, εξαιτίας του διαρκούς και συντονισμένου πολεμικού μένους των τοπικών πολεμιστών .

Πέρα από τη γεωπολιτική, υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση. Εδώ και χρόνια, αρχικά ως ιδιώτης και στη συνέχεια ως μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Έλληνες Εθελοντές» ο Θανάσης έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην υπηρεσία των Καλάς του Πακιστάν, μια παγανιστική φυλή που η Ιστορία θέλει να είναι απόγονοι των στρατιών του Μεγαλέξανδρου.

Αυτή η Ιστορία ήταν που ώθησε τον Θανάση να επισκεφτεί για πρώτη φορά τις δύσβατες κοιλάδες των Καλάς, στη συνέχεια έμεινε κοντά τους από καθαρά ανθρωπιστικό ενδιαφέρον – κάτι που θεωρώ την υπέρτατη ελληνική αξία. Και ήταν πραγματικά κοντά τους.Η απαγωγή Λερούνη & το γεωπολιτικό τρίγωνο Πακιστάν-Αφγανιστάν-Ιράν

Με την υπόθεση Λερούνη και με αφορμή αυτήν, με τις εξελίξεις στην κρίσιμη περιοχή Αφγανιστάν, Πακιστάν, και Ιράν ασχολήθηκε η εκπομπή "Ανιχνεύσεις"της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου.
Ο Θανάσης Λερούνης είναι ένας έλληας εθελοντής στους Καλάσας, ο ποίος συνελήφθη αρχές Σεπτεμβρίου απο του Ταλιμπάν.
Οι απαγωγείς του ζητούσαν στην αρχή λύτρα και την απελευθέρωση συντρόφων τους απο τις φυλακές του Πακιστάν αλλά μετά τις έντονς αντιδράσεις των Καλάσας απέσυραν το αίτημα για λύτρα και περιορίστηκαν στην απελευθέρωση τριών φυλακισμένων Ταλιμπάν.
Ποιό βάθος έχει η υπόθεση και ποιές οι πραγματικές κοινωνικές αιτίες του διαρκούς πολέμου σε μια περιοχή της οποίας η διαρκής αστάθεια απασχολεί τη διεθνή κοινότητα; Ποιό είναι το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται και ποια η παρουσία και η πολιτική της Ελλάδας;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΑΣ

Απόσπασμα από την σειρά ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, παραγωγής 2003, που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό δίαυλο της ΒΟΥΛΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ.
Τα παρακάτω βίντεο αναρτήθηκαν με αφορμή την απαγωγή και ομηρία του δασκάλου των ΚΑΛΑΣ Θανάση Λερούνη (ο οποίος είναι και ο κύριος αφηγητής εδώ) από τους Ταλιμπάν..

Video: Μέρος 1ον

Video: Μέρος 2ον

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Έπειτα από επτά μήνες στα χέρια ένοπλων Ταλιμπαν στο Πακιστάν, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» Θανάσης Λερούνης επέστρεψε χθες στην Ελλάδα.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην απελευθέρωσή του.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που πατάω ελληνικό έδαφος μετά από μήνες. Ένα μεγάλο συγγνώμη για την αναστάτωση και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους στο Πακιστάν, στην ελληνική κυβέρνηση και στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, που έδρασε ως άνθρωπος και όχι ως πολιτικός» δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ο κ. Λερούνης ευχαρίστησε επίσης τον ειδικό απεσταλμένο του πρωθυπουργού, πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, Δημήτρη Δόλλη, και τον Έλληνα πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ Πέτρο Μαυροειδή, οι οποίοι τον συνόδευσαν με την πτήση 472 του Κατάρ. Ευχαρίστησε, ακόμη, τους Έλληνες πολίτες που του συμπαραστάθηκαν.

Ο κ. Δόλης δήλωσε ότι «κανένα αντάλλαγμα δεν εδόθη στους Ταλιμπάν».

«Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής διπλωματίας, του έθνους. Ο κ. Λερούνης είναι ένα παράδειγμα αντοχής, είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου που έζησε επτά μήνες σε δύσκολες συνθήκες ζωής» είπε.

Σε ερώτηση για το εάν θα επέστρεφε στη φυλή των Καλάς, ο κ. Λερούνης απάντησε ότι «με την υποστήριξη της ελληνικής και της πακιστανικής κυβέρνησης κάποια στιγμή θα ήθελα να επιστρέψω και να συνεχίσω το έργο».

Ο Θανάσης Λερούνης είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» και τα τελευταία 15 χρόνια ζούσε στην κοιλάδα Καλάς και ασχολείτο με πολιτιστικά θέματα και θέματα της κοινότητας.

Απήχθη στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από ένοπλους Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σπίτι του, αφού πρώτα δολοφόνησαν σκότωσαν έναν αστυνομικό φρουρό. Μαζί με τον Θ.Λερούνη απήχθη και ένας Πακιστανός βοηθός του, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Nikos Deja Vu
http://n1k0s.multiply.com

No comments:

Post a Comment