Aug 11, 2012

Nikos Deja Vu - Χούνζα, Πατάν, Καλάς: Οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν

HELLENES - ΕΛΛΗΝΕΣ

Χούνζα, Πατάν, Καλάς: φυλές του Πακιστάν. Στα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αναφέρονται ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. "... οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θεωρούνται απόγονοι 5 στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι περιπλανήθηκαν στα μέρη αυτά" γράφουν για τους Χούνζα ενώ για τους κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ λένε "... οι κάτοικοι του Σουάτ είναι μουσουλμάνοι Πατάνς, Κοχιστανοί και Γκουζάρ. Μερικοί έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρίζονται ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Οσο για τους Πατάνς διαβάζουμε: "...οι Ελληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ... τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασικά ελληνικά χαρακτηριστικά..."

Χούνζα, Πατάν, Καλάς:
Οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Πακιστάν

Η φυλή όμως που προβάλλεται περισσότερο είναι η Καλάς, η οποία είναι η μοναδική που δεν έχει εξισλαμιστεί. "...λέγεται ότι όταν ο Αλέξανδρος της Ελλάδας πέρασε από την περιοχή τους το 327 π.Χ. μερικοί από τους στρατιώτες του εγκαταστάθηκαν εδώ και αποτέλεσαν τους προγεννήτορες των Καλάς".

Στους Καλάς, τους Πατάνς και τους άλλους Ελληνες του Πακιστάν αναφέρεται στο βιβλίο του με τίτλο "Καλάς . Οι Ελληνες των Ιμαλαΐων" ,που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο άνθρωπος που πριν από λίγα χρόνια έκανε γνωστές σε όλη την Ελλάδα αυτές τις λησμονημένες φυλές.Τα ήθη και τα έθιμα τους κουβαλούν μέσα τους αρχαία Ελλάδα αλλά το πιό σημαντικό ίσως είναι η ελληνική συνείδηση και η δίψα να μάθουν για τη μακρινή χώρα από όπου ήρθαν οι Ελληνες πρόγονοί τους.

"Με λένε Σέφ...Είμαι Ελληνας! Πατάν! " με αυτά τα λόγια είχε συστηθεί στο Δημήτρη Αλεξάνδρου ένας μουτζαχεντίν στο Πεσαβάρ. "Εμεινα άφωνος! ... Εγώ είχα ξεκινήσει να βρω τους Καλάς τους Ελληνες των Ιμαλαΐων και ανακάλυπτα εντελώς απροσδόκητα μια ακόμη φυλή που δήλωνε με περηφάνια ελληνική....Εμαθα λοιπόν ότι οι Πατάνς ή Παχτούν είναι οι αρχαίοι Σάκες ή Παχτίες ή Σκύθοι και ήταν νομάδες και βοσκοί. Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την Βακτριανή, παντρεύτηκε την πριγκίπισσά τους την "Καλλιπάρειο" Ρωξάνη (άστρο) , όπως έκαναν και πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του με ντόπιες. Ετσι "μπερδεύτηκαν" Μακεδόνες και ντόπιοι με τέτοιο βαθμό που οι τελευταίοι θεωρούν του εαυτούς τους Γιουνάν "Ελληνες" μέχρι τώρα" γράφει ο κ. Αλεξάνδρου.

Ο συγγραφέας αναφέρει πως οι Πατάνς υπολογίζονται σε δώδεκα εκατομμύρια και θεωρούνται οι πιο πολεμοχαρείς πολεμιστές της Ασίας.
Ο πρίγκιπας Αρίφ ένας Αφρίντι Πατάνς, (παρακλάδι της φυλής από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα) του είχε πει: "Αγαπητέ κ. Αλεξάνδρου, πρέπει να ξέρεις πως εμείς οι Αφρίντ είμαστε οι γνησιότεροι απόγονοι των Ελλήνων σε ολόκληρη την Ασία!"
Με συγκίνηση περιγράφει ο Δημήτρης Αλεξάνδρου τον τρόπο που τον αποχαιρέτησε ο Σέφ. "Τελευταίος με αποχαιρέτησε ο Σεφ, το Σπαθί του Θεού: "Το ότι είσαι Γιουνάν είναι το καλύτερο διαβατήριο στην περιοχή μας και ο Σικαντέρ η λέξη "κλειδί.. Κατόρθωσα πάνω από το καμιόνι που μ΄έπαιρνε να τον δω για τελευταία φορά και να τον ακούσω να φωνάζει "Μη μας ξεχνάτε... Είμαστε Ελληνες! Μη μας ξεχνάτε... Είμαστε κι εμείς αδέλφια σας"!...
 

Και η Ελλάδα δεν τους ξέχασε

Και η Ελλάδα δεν ξέχασε τους Καλάς .Οι μικροί Καλάς στο Κρακάλ του Πακιστάν απέκτησαν πρόσφατα ένα σχολείο χάρη στη συνδρομή της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας όμως παρακολουθούν τα μαθήματα καθισμένοι πάνω στο τσιμέντο γιατί δεν έχουν θρανία.

Οι Καλάς που διαθέτουν μια μοναδική παράδοση με πολλά στοιχεία που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα είχαν ζητήσει πριν από μερικά χρόνια ένα σχολείο από τους Ελληνες αδελφούς τους που τους είχαν επισκεφτεί. Ηθελαν και θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση τους που κρατούν αναλλοίωτη αιώνες τώρα και αυτό πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει με την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Το καλοκαίρι του 1994 ένας Ελληνας εκπαιδευτικός από την Αθήνα, ο Αθανάσιος Λερούνης, είχε επισκεφτεί το Πακιστάν για να κάνει ορειβασία. Εκεί συνάντησε τους Καλάς και από τότε ξεκίνησε μία πρωτοβουλία για να αποκτήσουν σχολείο. "Δεν ζητούσαν χρήματα, μόνο ένα σχολείο για να μη χαθεί η παράδοσή τους" τονίζει ο κ. Λερούνης μιλώντας στην "Ελληνική ΔΙΑΣΠΟΡΑ". Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ο κ. Λερούνης πήρε άδεια από το υπουργείο Παιδείας, αποτάθηκε στη ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που ανέλαβαν το χτίσιμο του σχολείου των Καλάς στο Κρακάλ σε υψόμετρο 2200 μέτρων στον Ινδικό Καύκασο, και χιλιάρικο- χιλιάρικο μαθητές και εκπαιδευτικοί μάζεψαν περίπου 17 εκατομμύρια. Ετσι το 1995 χτίστηκαν οι πρώτες δύο αίθουσες του σχολείου και το καλοκαίρι του 1996 οι άλλες τρεις.

"Ηταν η πρώτη παρουσία της Ελλάδας μετά από 23 αιώνες στην περιοχή των Καλάς. Και σε αυτό συνεισέφεραν εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς οι δήμοι Ιαλυσού της Ρόδου, Κηφισίας, Χολαργού και Κομοτηνής" συνεχίζει ο κ. Λερούνης. Σήμερα 56 μικροί Καλάς, ηλικίας 6-8 ετών, μαθαίνουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, την εθνική γλώσσα του Πακιστάν και τα αγγλικά στο σχολείο που τους έκτισαν οι Ελληνες. "Ηταν τόσο μεγάλη η χαρά τους που στα αυτοσχέδια τραγούδια τους άρχισαν να μνημονεύουν τους Γιουνάνι, τους Ελληνες, που δεν τους ξέχασαν. Το κτίριο του σχολείου μπορεί να τέλειωσε αλλά τα παιδιά δεν έχουν θρανία και κάθονται στο τσιμέντο. Δεν υπάρχει μία τουαλέτα και μία κουζίνα για να τους παρέχεται κάποιο συσσίτιο γιατί υποσιτίζονται. Τα προσωπάκια τους κάνουν ρυτίδες από την ασιτία. Και βέβαια καλό θα ήταν να είχαν και ένα τζιπ για να μεταφέρει να παιδιά από τα διάφορα χωριά στο σχολείο" τονίζει ο κ. Λερούνης.

Η προσπάθειες της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας για την ενίσχυση των Καλάς συνεχίζονται. Φέτος τυπώθηκαν και πωλούνται κάρτες ενώ η Γ΄ΕΛΜΕ Αττικής έχει ανοίξει στην Αγροτική Τράπεζα τον λογαριασμό 4180100655769 για την ενίσχυση των Καλάς.

Ένα γράμμα από τον δάσκαλο των Καλάς

Krakai Bumburate, 20-8-1996

Αγαπητά αδέλφια μας Έλληνες,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το μεγάλο δώρο που προσφέρατε στον λαό των Καλάς. Είναι η πρώτη φορά που τα αδρέρφια μας, οι Έλληνες, σκέφτηκαν για εμάς. Αυτό το σχολείο θα είναι η απαρχή για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
Ο αδερφός μας Αθανάσιος Λερούνης και οι άλλοι Έλληνες εκπαιδευτικοί που μας επισκέφθηκαν βοήθησαν στην κατασκευή του σχολείου των Καλάς. Είναι η πρώτη φορά που μετά από χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες αδερφοί μας επισκέφθηκαν την κεντρική Ασία και βοήθησαν ανθρώπους οι οποίοι ισχυρίζονται πως είναι απόγονοι των Ελλήνων στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτό σημαίνει πολλά για εμάς και μας δίνει κουράγιο να επιβιώσουμε σε αυτό το σημείο του πλανήτη μας. Θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι εάν αποφασίζατε να μας επισκεφθήτε. Τα σπίτια μας είναι ανοικτά για τους Έλληνες αδερφούς μας.

Μην μας ξεχνάτε

Anis Umar

Nikos Deja Vu
http://n1999k.blogspot.com
http://youtube.com/nikosdejavu

No comments:

Post a Comment